Золота осінь – час «Тихого полювання»

Аватар пользователя Официальный источник

Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. Кінець літа – початок осені – це час збирання безцінного дару природи – грибів. Ніби, як і час на свіжому повітрі проводиш, і по лісу гуляєш, та ще й додому трофеї везеш.

Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Гриби - смачні й корисні, вони містять білки, трохи жирів, вітаміни. Однак щороку грибний сезон затьмарюють сумні події – грибні отруєння.

Загальновживані гриби, білий гриб, підберезник, підосичник, маслюк, моховик, є цінним продуктом харчування. Недарма їх звуть у народі лісовими овочами, лісовим м’ясом, лісовим хлібом. І це не є перебільшенням. На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які – нi. Отруєння грибами виникають при вживанні не тільки неїстівних, але й їстівних грибів при неправильній їх обробці та консервуванні. Отруєння грибами досить часто закінчуються летальними випадками.

Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.

Як відрізнити отруйні гриби від їстівних, як готувати гриби і чого ні в якому випадку не слід робити ?

1.Ніколи не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б

 «правильними» вони вам не здавалися.

2.Не куштуйте сирі гриби на смак.

3.Повторно сортуйте гриби вдома, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте.

4. Гриби ретельно промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.

5.Гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, не пізніше.

6.При обробці гриби треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, після чого відвар можна злити. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

7.Обов'язково вимочіть або відваріть їстівні гриби, які використовують для соління, так позбуваються гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

8.Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

9.Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, щоб уникнути ботулізму. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

10.Щоб попередити отруєння грибами, купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, уникайте стихійних ринків.

Здоров’я i навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.

При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок i спорожнити кишківник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калiю.

Постраждалому не можна самому йти в лікарню, а також бігти або їхати на велосипеді. Це може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації i в період перебування у лiкарнi повинен дотримуватися постільного режиму.  І пам’ятайте здоров’я людини найважливіше!

 

Прес-секретар ДП «Онуфріївський лісгосп»

Похожие материалы

Добавить комментарий

   ____        ___         _         __       ______    
/'___\ /'___`\ /' \ /'_ `\ /\ ___\
/\ \__/ /\_\ /\ \ /\_, \ /\ \L\ \ \ \ \__/
\ \ _``\ \/_/// /__ \/_/\ \ \/_> _ <_ \ \___``\
\ \ \L\ \ // /_\ \ \ \ \ /\ \L\ \ \/\ \L\ \
\ \____/ /\______/ \ \_\ \ \____/ \ \____/
\/___/ \/_____/ \/_/ \/___/ \/___/

Введите код, изображенный в стиле ASCII-арт.

Все права на материалы, опубликованные на сайте, охраняются в соответствии с законодательством Украины, в том числе, об авторском праве и смежных правах. Использование материалов газеты "Онуфриевские Вести" разрешается при наличии ссылки. Для интернет-изданий обязательна гиперссылка на http://onufrievka.com.ua, открытая для поисковых систем. Редакция интернет-газеты "Онуфриевские Вести" может не разделять мнений и взглядов автора, высказанных в статье, на форуме, в комментариях и других ресурсах сайта. Точка зрения, представленная в публикации, принадлежит исключительно ее автору. Редакция не несет ответственности за достоверность информации, содержащейся в рекламных объявлениях.

Copyright © 2011-2015